Ortakent Yahşi (müsgebi) Tarihçesi

Ortakent ; Ortakent de ilk yerleşimin yaklaşık 3500 yıl öncesine Miken Uygarlığına dayandığı bulunan Mike Mezarlığı ile ilişkilendirdiğimizde ;3500 yıllık bir geçmişe sahip Bodrum Yarımadasının güzel bir sahil kasabasıdır.
Bölgenin ilk ismi Episkopi dir :
Ortakent, Bodrum Yarımadası’nın tam ortasındaki konumuyla almıştır ismini. Episkopi, Müsgebi ve derken Ortakent.
Ortakent’ in tarihi ile ilgili netleşmiş bulgular çok sınırlı olduğundan, söylemler de çeşitlidir. Çağında bir papazlık okulunun yörede bulunması nedeniyle Episkopi adını aldığı varsayımlardan biriyken, Antik çağda dini bir merkez olan Telmesos’ta, kahin rahiplerin atası “Apollon” adına bir tapınak yapıldığı, Bizans döneminde bu tapınağın üzerinde piskoposluk merkezi olarak bir kilise inşa edildiği, Ortakent Çakmaklı mevkiinde görülen kalıntının, baş rahip Episkopis’in oturmuş olduğu kiliseye ait olduğu ve ismin buradan geldiği de bir başka varsayımdır.
Müskebi, Ortakent’ in bugün de bilinen eski ismidir ve rivayete göre 1523’ te Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, St.Petrum (Bodrum)’u aldığında, bölgeyi ziyarete gelmiş; “Bağarası” denen mevkide, yöreye ismi verilmiş olan Rahip Episkopis’in diktirmiş olduğu misket üzümlerinin kokusunu duyduğunda, “Mis gibi kokuyor, buranın adı Misgibi olsun” demiştir. Zamanla yöre bu ismiyle anılmıştır. İlk ismi “Episkopi” olan bölgenin halk dilinde “Müsgebi” olarak söylenişi 1961 yılına kadar sürmüş, bu tarihten sonra Bodrum-Turgutreis karayolunun tam ortasında olması nedeniyle “Ortakent” olarak anılmaya başlanmıştır.
1999 yılı yerel seçimleri ile Belediye olunca Ortakent -Yahşi adını almıştır.
Ortakent-Yahşi Bodrum ‘ a yaklaşık 15 km mesafededir. Köklü bir geçmişe sahip olan Ortakent Yahşi antik kalıntılarıyla tarihi eserleri dünyaca ünlü narenciye bahçeleri ve arkeolojik kazılarıyla Mike Bizans Roma ve Osmanlı dönemine ait kalıntılarıyla (Mike dönemine ait mezarlığı, Roma dönemine ait bulunan sikkeleri ,çanak çömlekleri, sarnıçları ,yel değirmenleri ,kendine mahsus kule evleriyle)günümüzde Bodrum yarımadasında muhteşem denizi, dünyaca ünlü restorantları,otelleri,pansiyonları,su sporları eğlence yerleriyle oldukça popüler bir beldedir.


Ortakent Yahşi (müsgebi) Tarihçesi 0
Ortakent Yahşi (müsgebi) Tarihçesi 1
Ortakent Yahşi (müsgebi) Tarihçesi 2
Ortakent Yahşi (müsgebi) Tarihçesi 3
Ortakent Yahşi (müsgebi) Tarihçesi 4
Etkinliklerimizden haberdar olmak için e-mail listemize katılın!
Müşteri Hizmetleri
Türkiye